بایوسایدها
بایوساید ( میکروب کش یا زیست کش) عامل بازدارنده ای است که قادر به جلوگیری از رشد و انتشار میکرو ارگانیسم ها ) باکتری ها ، قارچ ها ، جلبک ها،.. می باشد. اثر بخشی آنها با غلظت و مدت زمان در تماس بودنشان مرتبط است. میکروارگانیسم ها قادرند در محبط های مختلف و ئر رنج وسیعی از pH،دما و فشار رشد نمایند.
بایوساید ها بر اساس مکانیسم عملکردشان، اکسید کننده یا غیراکسنده می باشند. بایوساید اکسید کننده بر پایه کلر، برم، اوزون و پراکسید هیدروژن،… هستند و بایوسایدهای غیر اکسید کننده شامل آلدهیدها، فرمالدئید، گلوتارآلدهید)، آکرولئین، کواترنری، ترکیبات آمونیوم، آمین ها، دی آمین ها و ایزوتیازولین ها می باشد. با توجه به وجود مشکالت میکروبی ناشی از رشد میکروارگانیسم ها در صنایع مختلف که در بخش کیت های سنجش خوردگی توضیح داده شد، استفاده از بایوسایدها با فرمولاسیون مناسب و مطابق با شرایط محیط ضروری می باشد.
انتخاب بایوساید با عملکرد مناسب، تزریق بایوسایدها با برنامه زمانی مشخص، مطابق میزان و نوع آلودگی میکروبی راهکار موثری برای کنترل میکروارگانیسم ها می باشد. گاهی لازم است جهت بهبود عملکرد بایوسایدها آنها را به صورت ترکیبی استفاده نمود و یا برنامه زمانی تزریق آنها را تغییر داد. لزوم استفاده از بایوسایدها در فرآیندهای غشایی نظیر اولترافیلتراسیون، اسمز معکوس، نانو فیلتراسیون،… نیز بسیار حائز اهمیت می باشد. به عنوان مثال در سیستم های اسمز معکوس که در ابتدای کار با تزریق کلر یا ازن گندزدایی و ضدعفونی کردن انجام می شود، به دلیل حساسیت ممبران ها به مواد اکسنده نظیر ازن و کلر، باقیمانده این مواد در ورودی ممبران ها با تزریق مواد احیا کننده قوی خنثی می شوند. حال اگر فرآیند گند زدایی به طور کامل انجام نشده باشد ممبران ها در معرض آسیب جدی آلودگی میکروبی و تشکیل بایوفیلم قرار می گیرند. با توجه به رشد سریع بایو فیلم این مشکل کل ممبران ها را درگیر خواهد کرد و منجر به خسارات زیادی خواهد شد. در این شرایط و به منظور اطمینان از تکمیل فرآیند گند زدایی از بایوساید های سازگار با ممبران ها استفاده می شود. این بایوسایدها غیراکسنده بوده و متناسب با ساختار شیمیایی ممبران ها می باشند.